Aug. 15th Piedmont Park Square Multi-Unit Housing Project

...........................................................................................................................................

COVER

 

Studio Luz Architects is proud to present the Piedmont Park Square project. We are indebted to our clients, TCR Development and JB Ventures for being out-of-the-box thinking developers and gave Studio Luz and the consulting team the opportunity to build the vision into reality. The multi-unit residence is located at the edge of the neighborhood, acting as an urban threshold that bonds the large scale and modern buildings of the city with the small scale, historic, residential fabric of the Bay Village. The project features 4 townhouse style units, 4 row house flats, and 10 sub-grade parking spaces.

 

piedmont02

 

The townhouse flats are floor through units, which create stacked living situations. This organization is expressed most significantly at the intersection of Piedmont and Church Street, resulting the corner with an interlocking massing of large windows with the resemblance of a “Dovetail.” The organization of row house units is articulated by “Zipper Course” brick work, giving an individual expression to each of the units. Entry ways are recessed in keeping with the local residences, and the brick facade above the entry features “Stubble Course” brickwork that further demarcates entries.

 

piedmont interior

 

Sustainable practices were considered during the design process. Brick was used for the exterior skin because it now requires 70% less energy to produce than it did in 1970, it was locally sourced and due to its durability and permanence qualities, it is less likely to end up in a landfill. High performance foam insulation was used throughout the project with the building envelop exceeding code requirements. Sustainable harvested wood, LOW or NO-VOC paints and finishes were used throughout. The project also met Energy Star Standards and met the Massachusetts STRETCH Code.

 

For more images about this project, please visit Studio Luz Architects website.

 

 

 

Studio Luz Architects Updates

This summer Studio Luz office is jammed with diverse people and projects. A recent-grad RISD M.Arch student, Tzu-Yu Su joins the office for summer internship. Iris Kim, a fourth year B.Arch student at RISD, and a team of volunteered weaving artists, Lyza Baum, Siena Smith, Michelle Dunbar, and Isabelle Camarra, and Illustrator, Gina Baek, join for the public art installation “The Tilt-Down Fence,” an immigrant communal project initiated by the non-profit organization BR+A+CE. Series of events such as free ice cream, puppeteer show, and immigrant’s story reading will be happening on the site. Find out more on the project’s blog.

Academically, principal Hansy Better Barraza was promoted to Professor in Architecture at the Rhode Island School of Design and was Graduate Program Director. Joined since 2015 Fall as assistant Professor of Architecture at Roger Williams University, principal Anthony Piermarini continues his service at RWU and coordinates first year architectural design, computing, and graphic communication program.

 

 

 

Jul. 15th Charlestown Mixed-Income Housing Project

...........................................................................................................................................

 

sla-buildinglocator_aerial-renderings_07142016

Studio Luz is proud to announce that it is on a team of five architecture firms that is taking on the challenge of redeveloping a 24-acre site in Boston’s historic neighborhood of Charlestown. The team includes developers Corcoran Jennison, and SunCalStantec oversees the urban design, master planning and four consulting architectural firms: DiMella ShafferDREAM CollaborativeMarshall Moya Design and Studio Luz Architects. This type of collaboration is certainly unusual — these types of projects are usually awarded to one large planning and design firm. By bringing together a group of architects with different design outlooks, Corcoran Jennison, SunCal, and Stantec have seized the opportunity to create a design think tank of sorts for the master plan of this project. The project is currently in the permitting process and is undergoing a Boston Redevelopment Authority Design Review. This is a phased-out project—Phase 1 Design begins January of 2017 and construction commences in the fall of 2017. Below you will get a glimpse of our design process.

 

StudioLuz_B01-render

Situated in Bunker Hill, the site is currently home to Boston Housing Authority’s largest public housing development. This development will be replaced with a mixed-income residential building that will include new housing, new and redeveloped parks, outdoor space, new retail and community spaces.

StudioLuz_B08-and-E09-renderThe goals of the collaboration are to meet the development needs for the project, design buildings that respond to one another, respect the historic character of Charlestown, and develop and design in response to the needs of residents currently living in the housing development. To understand residents’ need and anticipation of the project, the team participated in community meetings where residents were able to speak openly about what they valued in their neighborhood and what resources their neighborhood still needed. Some of the most important values that emerged included: public parks, proportions and materials of buildings, modern aesthetics that relate to the existing neighborhood, shops, commercial space for new businesses, access to various basic resources, as well as stoops and plazas for different scales of social interaction.

e06-rendering

At the beginning of the designing process, Studio Luz conducted a study of the seven of the blocks within the site to brainstorm different approaches to integrating outdoor space, incorporating the characteristics of existing buildings in the neighborhood, and using materials and façade systems innovatively. Additionally, all teams worked with a kit of parts that established the range of materials and fenestration and with pre-established plans and heights of buildings.

 

 

 

 

 

 

Apr. 15th New housing proposal for 16 Ronald St

...........................................................................................................................................

Picture2

The Project

Studio Luz is proud to showcase a housing design proposal in response to the Department of Neighborhood Development’s call for proposals for the development of a 34,415 square foot residential area on Ronald Street. Teaming up with VietAID, Inc and Codman Square NDC, we have proposed two and three story multifamily homes. The two buildings will house 58 apartments, including studios, single bedroom units, and the Senior Community Room. The Senior Community Room is a multipurpose room in which residents will be able to gather for group activities, host events, and/or open the space to the larger community.

Picture1

Joining the Neighborhood

The site’s connection to the neighborhood was a crucial piece of the design process for us. Accordingly, we have organized the site around a community outdoor street space that extends the lines of Morse Street. We envision this throughway playing an important role for Ronald St residents, offering them a central public space for recreation, socializing, or an evening stroll.

Picture4

Our Residential Philosophy


Ronald St. is the most recent of a series of urban residential projects that are bound together by a common philosophy. We approach the design of urban housing not as just an aggregation of unit types or even just a single building, but as enduring homes for families, groups and individuals with diverse personal lifestyles. Additionally, we believe that all of our projects must be as responsive to the environment as they are comfortable for residents. By incorporating these considerations into our designs, we seek to foster independent living with strengthened communities. The Ronald St. design has developed from this foundation of social responsibility, personal styles, respect for the historic environment, and sustainability.  We will keep you posted if our team is selected for the project — fingers crossed!

 

 

 

Mar. 5th Boston Home Magazine features Studio Luz

...........................................................................................................................................

IMG_4501

Studio Luz is proud to announce that writer Alyssa Giacobbe has featured the Meyer Residence in Boston Home Magazine. Giacobbe covers a range of topics, giving readers a sense for the problem-solving skills that were required of Barraza and Piermarini as they navigated the design process as architects. Giacobbe delves into the Barraza and Piermarini’s shared values behind the design — modern aesthetic, openness, and sustainability — as well as their sometimes competing visions of how those values should manifest. Additionally, the article provides a full description of the Meyer Residence and photos of Barraza and Piermarini’s family in the home.

IMG_4497

The Meyer Residence, home to Studio Luz’s very own Hansy Better Barraza and Anthony Piermarini, is located on a small urban lot in Roslindale. The Meyer Residence emphasizes light, sustainability, and openness. The first floor is organized around a central stairwell that divides the service spaces from the family social spaces. The stairway serves as a light-well and air chimney for the home. It is made from perforated metal, custom bent to create the steps. The perforations allow for light and air to pass through the space freely. A central galley kitchen allows for the dining and living spaces to overlap with the food focused areas; this overlap encourages family social time on the first floor. On the second level, there are 3 bedrooms, 2 baths and shared storage areas. A full roof deck allows for ample outdoor space for family life.

IMG_4498

The innovative use of space and material in the Meyer Residence has not gone unnoticed: in October 2015, the Meyer Residence won an American architecture award from the Chicago Athenaeum. To learn more about the creative process behind the Meyer Residence, click here and read the feature!

Jul. 24th Moving Up in Scale: Studio Luz Multi-Unit Housing

...........................................................................................................................................

We approach the design of urban housing not as just an aggregation of unit types or even just a single building, but as a set of homes for families, groups and individuals. Through housing design, one is able to reflect upon how people live, and how these types of buildings contribute to the health of the urban environment. Every housing project must respond to the lifestyles of the families that use it. It must attract and accommodate diverse family types and structures. Community responsibility, sensitivity to historic contexts, [either by mandate or culture]  as well as integrating landscapes are evident in some of recent projects featured here.

piedmont-housingblog-1

25 Piedmont Street 

The project is made up of 8 new residential units in the historic neighborhood of Bay Village. The project consists of four townhouses and four apartment units, the organization of the unit types is articulated in the massing of the building to strengthen interior and exterior relationships. The corner of Piedmont and Church Street has an interlocking massing of large windows that respond to the stacked flats, and create large open windows connecting to the neighborhood. Row houses are expressed through the projected bays and individual entryways. The design incorporates a play of brick patterning that further articulates the units and relates to the overall historic character of the neighborhood. Studio Luz worked with TCR Development on this project.

 

 piedmont-housingblog-2c

111 Dorchester Residence

Located at the major intersection of Dorchester St.  and West Broadway in South Boston, this residential development  helps to fill in an underdeveloped commercial lot. The proposed four story building would bring 8 new residential units to the area, and contribute to the vitality of the square. The new building facade is a simple proportional grid, responding to fenestration patterns found in the area. The building skin is accentuated by an array of fiber cement color panels. The project  includes eight residential units and eight parking spaces. The design of the facade is simple; the dynamic rhythm facade of wood panels accenting the windows creates a strong street presence and identity for the building. Studio Luz teamed up with TCR Development for this project.

DorchesterSt_02b 
dorchester-plans-elev-01

328-334 & 376-384 Blue Hill Avenue 

Blue Hill Avenue, a major (currently mostly vehicular) connector within Boston, has many vacant lots that are being considered for development. Collectively, this new development initiative aspires to make Blue Hill Avenue an active corridor, with spaces for local businesses and new housing. Studio Luz partnered with Codman Square Neighborhood Development Corporation to develop two proposals for two separate sites along Blue Hill Avenue.

bluehillave-sites2

328-334 Blue Hill

We took the inflection of Blue Hill Avenue as a concept to inspire the relationship of the facade to the street. The subtle bend of the street is reverberated in the building through a façade that angles toward the street, and breaks down the long wall into smaller folded bays, responding to the proportions of the surrounding existing buildings. Floors 2 and 3 are brick, complimenting the coursing patterns of the building on the corner of Blue Hill Ave and Lawrence Ave. The 4th floor, clad with metal siding, is stepped back to give prominence to the 3rd floor cornice line that ties into the heights of the buildings on the street. The building consists of a mix of 20 residential units, commercial spaces on the ground floor with integrated planting areas, balconies and other shared outdoor spaces.

328-334bluehillave-persp
328-334-plans-axon

 

376-384 Blue Hill

The prior lot sizes have greatly influenced the proportions of the buildings. There is a consistent 22.5 feet rhythm ingrained into the planning logic of the neighborhood. The proposed design respects this grid, and utilizes as a proportional tool to building up a playful stepped façade system of bays. The ground floor retail also steps in and out from the sidewalk, creating deeper spaces for planters and comfortable thresholds to the commercial areas. Floors 2 and 3 are composed of collaged brick panels that showcase the diversity of brick patterns and colors found in the area, at once tying the building into the existing textures of the neighborhood, creating a new brick identity, and leveraging smart construction methods to produce an affordable and beautiful facade. The building consists of a mix of 18 residential units, commercial spaces on the ground floor with integrated planting areas, balconies and other shared outdoor spaces.

376-384bluehillave-persp

376-384-plans-axon

 

227 Talbot Street

The Stretch of Talbot Avenue consists of many flat roof triple deckers and the New Levedo Building, together creating an identifiable urban street wall. With this comes the challenge of animating the ground plane and making the space of the street friendly to pedestrians as well as automobiles. The buildings along Spencer Street on the other hand consist of multifamily dwellings with bow fronts and dormers. The proposal will reconcile these scales through an undulating facade to create urban pockets and break down the scale into smaller masses that are proportional to the adjacent fabric. We propose a 4 story podium type building, steel framed first floor with concrete slab and wood frame construction on floors 2-4. This initial proposal accommodates approximately 5 retail units, 33 residential units with 24 parking spaces. This creates a 40,022 sf building, with an FAR of 1.85.

talbot-plan2 talbot-axon-01