Mar. 5th Boston Home Magazine features Studio Luz

...........................................................................................................................................

IMG_4501

Studio Luz is proud to announce that writer Alyssa Giacobbe has featured the Meyer Residence in Boston Home Magazine. Giacobbe covers a range of topics, giving readers a sense for the problem-solving skills that were required of Barraza and Piermarini as they navigated the design process as architects. Giacobbe delves into the Barraza and Piermarini’s shared values behind the design — modern aesthetic, openness, and sustainability — as well as their sometimes competing visions of how those values should manifest. Additionally, the article provides a full description of the Meyer Residence and photos of Barraza and Piermarini’s family in the home.

IMG_4497

The Meyer Residence, home to Studio Luz’s very own Hansy Better Barraza and Anthony Piermarini, is located on a small urban lot in Roslindale. The Meyer Residence emphasizes light, sustainability, and openness. The first floor is organized around a central stairwell that divides the service spaces from the family social spaces. The stairway serves as a light-well and air chimney for the home. It is made from perforated metal, custom bent to create the steps. The perforations allow for light and air to pass through the space freely. A central galley kitchen allows for the dining and living spaces to overlap with the food focused areas; this overlap encourages family social time on the first floor. On the second level, there are 3 bedrooms, 2 baths and shared storage areas. A full roof deck allows for ample outdoor space for family life.

IMG_4498

The innovative use of space and material in the Meyer Residence has not gone unnoticed: in October 2015, the Meyer Residence won an American architecture award from the Chicago Athenaeum. To learn more about the creative process behind the Meyer Residence, click here and read the feature!

Jul. 10th Studio Luz Announcements & Completed Projects

...........................................................................................................................................

The Studio Luz office is bustling this summer with new projects and new staff. Bringing expertise in residential construction and graphic/ exhibition design and experience in institutional and commercial projects, Lisa Lostritto joins our office as a Project Manager and Designer.   We have returning intern Ellen Woodsbie and now graduate Hanhan Luo from last year.  Bringing expertise in urban design, Shiqing Liu joins us from Harvard University’s Masters of Urban Design program. Also Connie Wang, a fifth year B.Arch student at RISD, joins us for the first time this summer.  Together with Lisa and with experience in construction, Dane Clark is currently working on Construction Administration for the Piedmont Housing project.

luz_office

Announcements and events:

Anthony Piermarini has been appointed Assistant Professor at Roger Williams University School of Architecture, Art and Historic Preservation. Anthony will take up his new position this fall 2015.

Hansy Better Barraza gave a lecture at the University of Patras as part of a collaborative studio led by Hansy  and Demetra Katsota (University of Patras). The lecture, Work, Life, discussed the recent housing projects completed and under construction.

LUZ_GREECE LECTURE

 

Hansy also was panelist and co-organizer with Sheila Bonde, Laura Briggs and Dietrich Neumann  for the joint RISD/ Brown University Architecture Urbanism Humanities Symposium on April 23-25 2015.The list of participants include Bernard Tschumi, Amale Andraos, Stan Allen, Nicholas BoyarskyThomas Kelley, Kent Kleinman, Itohan Osayimwese, Matthias SauerbruchIgor MarjanovicNader Tehrani and Martha Thorne.

luz_symposium

Giving back to the community:

Principal Hansy Better Barraza and Project Manager Lisa Lostritto participated in the Design for Justice Interdisciplinary Unit at the Urban Science Academy, a Boston Public High School, in May 2015. Christine Sand, a Humanities teacher at the Urban Science Academy invited the staff at Studio Luz Architects as professional volunteers to help high school students develop their proposals for humane migrant housing.  In addition, Studio Luz Architects has conducted advocacy work through design workshops and talks with early age learners at the Hurley School K-8, a Boston Public Spanish-English immersion school located in the South End.

luz_design for justice

 

What we have completed:

Along with the completion of two single family residences that we have covered on our blog recently, the Meyer Residence and Eliot Residence, we have also completed work on the new Dolce & Gabbana store on Newbury Street in Boston and a new storage wine wall installation at Seiyo Sushi & Wine Bar in Boston.

Dolce & Gabbana

As the Architect of record for the Dolce & Gabanna retail store on Newbury Street in Boston, the goal was to work with the company’s branding and design team to create a space that coordinates with existing site conditions yet still showcases the brand’s luxurious style. The entrance is split into the brand’s requisite men’s and women’s entrances by creating glass doorways in the two existing bay windows. The store welcomes visitors through small level platform changes and into a series of luxury cavern spaces displaying Dolce & Gabanna products.

LUZ_D&G

use this-01Repurposing Chimney Flues as Wine Display Containers

Following the concept for Seiyo Sushi & Wine Bar, the wine display is a fusion of old and new. The display is made from repurposed terra cotta chimney flues as the immediate bottle container and is wrapped with ribbons of cold rolled steel plates with a gun blue patina. The steel runs the extent of the flues to not only encompass each bin but also shifts from surface to standing bottle display as the steel nests between, and at the termination of bins. The two rows of the display are secured to laminated veneer lumber and are angled at the ends to allow for customer visibility and ability to walk around the display.

luz_seiyo4

luz_seiyo2

luz_seiyo drawings

 

 

 

 

Jun. 25th Building Your Home can be Affordable in the City

...........................................................................................................................................

Studio Luz Architects designed the Meyer Residence to balance aesthetics, high performance building systems, and affordability. Developed on a vacant lot, and with close consultation with neighbors and community leaders, Studio Luz sought to create a new home that was uniquely crafted to allow for a growing family to stay in the neighborhood. Through modern design sensibilities and careful working of materials, the result is a home that nestles into a hillside and pulls the outside in. The house is Energy Star certified, utilizing high performance appliances, air tight construction, foam insulation that exceeds code, high performance glazing systems, mini-split heating and cooling, on-demand hot-water service, rain water management on site, as well a suite of ecologically sensitive finishes.

luz_66

One example of bespoke made affordable is the building envelope; through a careful choreography of construction a custom vertical wood cladding was made using panels that were pre-cut off-site and then clipped on to a rainscreen system in the field. The wood selected is IBAMA and SEMA certified IPE siding. Aedi Construction, the contractor for the project, brought their expertise in green construction and worked creatively to coordinate all of the custom off-site fabrication using typical home building methods and materials.


luz_69b
On the interior, the central stair space is another example of the balance between performance and aesthetic affect. The stair performs both as a way to circulate through the house, but also as a large semi transparent light well, penetrating all levels of the house. The perforations in the stair treads and risers allow for air to circulate through the house with ease and create beautiful visual effects with sunlight and maintain visual connections. The use of the bent metal produced a very thin stair profile, eliminating expressed structural supports, adding a sense of levity.

Features of the home promote family living, including a central kitchen space that unites living and dining areas. Some others include bookshelves that have hidden work surfaces and shared closet areas to promote interaction among the family.

luz_68

The windows allow for ample day lighting, with strategic apertures for southern light, and panoramic windows that frame the landscaped hillside. There is a garden view to the east framed by picture windows that allow the first rays of sunrise to dapple in through the trees. The landscape was designed by C2 | Studio Landscape Architecture based in Fort Collins, CO.

luz_67

Neighborhood Initiatives:

The Meyer St. Residence is located on the periphery of the Woodbourne Historic area of Jamaica Plain. The neighborhood‘s planning is inspired by the garden city movement. Most recently, there have been a number of individual and city initiatives to make development within the neighborhood examples for energy efficient building strategies. One example is the Boston’s Positive (E+) Green Building Demonstration Program, developed to create more affordable energy positive homes in the city and encouraging the use of ecologically minded design strategies. Studio Luz Architects took on the challenge of designing a house that promotes environmental responsibility in building and leads by example by incorporating affordable energy efficient systems. Recently, within one block of the Meyer Street residence, four other homes have been developed with high performance and ecologically sensitive strategies. We see this project contributing to the long-term vitality of the neighborhood and city.

The Meyer Street Residence was featured in an article “Local Architects build ‘supergreen’ dream house” written by Rebeca Oliveira in the Jamaica Plain Gazette. For additional project images, we invite you to visit our website.

Jun. 11th New Home Construction in Jamaica Plain

...........................................................................................................................................

RearView_3

Studio Luz Architects has been very busy this year with the design and on going construction of two residences located  in Boston’s dynamic Jamaica Plain neighborhood. We recently scouted one of our projects with our photographer, John Horner and we wanted to give you a glimpse of a modest and modern 1,180 square feet new residential unit attached to an existing single family residence. The project’s design was reviewed by the Boston Redevelopment Authority and a relief was granted from the Zoning Board of Appeals. 

RearView_1

SideViewCloseup_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Working closely with our clients to meet their sustainable goals of a fossil fuel free home, the home utilizes photovoltaic solar and wind source electric services. It incorporates energy recovery ventilation and Energy Star equipment, lighting and appliances. The photo reveals a rain barrel integrated with a downspout to collect water runoff for outdoor irrigation purposes. Other sustainable features includes the use of a rain-screen system with fiber-cement panel siding.  The detailing used a water and vapor barrier that is UV stabilized to allow for open joints within the facade. The panels differentiate from the cladding system used in the historic residence and create a blend with the clapboard siding through accent panels. With the mindset of ‘think locally,’ Studio Luz Architects brought in Al Dor Corporation as the builder and fabricator, Trimount Ironworks from Dorchester to build custom pieces around the home such as the fabrication of the deck railing as seen on the above image.

Plans copyThe residential unit consists of an open floor plan layout on the first floor where social activities occur such as the preparation of food and living area. Theses spaces are located at the rear side of the house facing the garden. The more private spaces are on the second floor which consists of a master bedroom with ample closet space, a second bedroom to be used as an office or sleeping area and a full bathroom.

Kitchen_5

Bathroom_4

 

 

Oct. 2nd News & Experimenting with Small Projects

...........................................................................................................................................

Studio Luz Architects is currently working on a couple of housing projects in the New England area.   While our new projects are in development, we  would like to take this opportunity to share with you some office news and some interior design work we have done for our past clients. First, we would like to announce that Principal Anthony Piermarini is scheduled to lecture at Roger Williams University on October 9th at 6pm and Principal Hansy Better Barraza will be featured in a curated Women in Design exhibition at the BSA|Space from October 4th to November 15th, 2013.  We hope you can join us for either the public lecture or for the opening exhibition reception taking place on Friday, October 4th at 6pm. Admission is free to the public!

At Studio Luz Architects, small renovation projects are opportunities for experimentation with material and construction detailing. We recognize the opportunities inherent in budget and schedule constraints by responding with the highest quality of design services.

Luz_57

Luz_55                                                                                                                                                                                                                                                                              For Gibson Sotheby’s International Realty South End office in Boston, Studio Luz Architects provided an efficient work space layout while remaining attentive to the client’s request of an open gallery.Walls are used for hanging art and glass walls provide sound insulation allowing for views through out the space. We designed double story work spaces, used every inch for storage and tucked away an employee bathroom area.

Luz_60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For Dental Arts of Westwood, MA, Studio Luz sculpted the reception area with an an open looped front desk to create an inviting focal point where patients feel welcomed. Throughout their stay,the open design creates a pleasant environment for the patient, giving them direct access to an attendant at all times.

Luz_58Luz_59Luz_61

 

 

 

 

 

 

 

 
For the world famous Eagle’s Deli & Restaurant in Cleveland Circle, Boston, we experimented with wood and the act and time it takes to broil or grill a burger to create a dynamic texture for all the interior surfaces.

Luz_63
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 We used off the shelf booth leg and table supports and designed custom table tops and back support.

Luz_62Luz_65