Feb. 10th Reflections and News from Studio Luz!

...........................................................................................................................................

SLA-People

Studio Luz Project Team (from left to right): Wenda Shen (Intern), Joseph Echavarria (Intern), Anthony Piermarini (Principal), Hansy Better Barraza (Principal), Celeste Martinez (Designer), Dane Clark (Associate)

As we reach the beginning of the second month in the New Year at Studio Luz, we are thrilled to share and reflect our accomplishments in 2016 and the projects ahead in 2017. Before we leap into describing exciting new developments in our firm, however, we want to take a moment to acknowledge the gravity of the election and offer some thoughts on what it has meant to us. After the election, we here at Studio Luz found ourselves in a new political context that challenged us to think more deeply about our values and mission. At Studio Luz we operate with a strong social consciousness, we feel more than ever the importance of the work that we and our peers do here and across the country. We also feel truly proud to serve the clients that we do; who do so much to support individuals, families, and communities. We feel lucky to be part of this community and excited to see what we can all achieve together this year.

 

New project with Sociedad Latina

One of the projects we are excited about in 2017 is the building survey we are conducting with Sociedad Latina. Sociedad Latina is an organization in Boston that supports Latinx communities in Mission Hill and Roxbury through providing mentorship in civic engagement, arts, academic assistance, and family support. To our delight, Sociedad Latina has enlisted our help as they begin to think critically about how their program can continue to grow and utilize their space in Mission Hill in the future. Last week, we conducted focus groups with Sociedad Latina’s board and participants to assess the programmatic and spatial needs for the future and presented a building survey.

 

Tilt Down Fence_blog entry

Tilt Down Fence

Our 501c-3 non-profit organization, BR+A+CE completed its third project this year: the Tilt-Down Fence. The Tilt-Down Fence was a temporary public art piece that used ladder-like structures that folded down into picnic tables and benches to activate an area adjacent to the Fields Corner bus stop. Importantly, the piece acted as a community-building mechanism in which adults from the Vietnamese and immigrant communities in the area can gather, support, and network at various events – e.g. story time, ice cream socials, and puppet shows – held over the course of September 2016 for families in the area. This project was completed in collaboration with the Vietnamese American Initiative for Development (Viet-AID), Fields Corner Civic Association, and Bloomfield Park Neighborhood Association. The Tilt-Down Fence was funded by The Boston Foundation (Vision Fund Grant), The Awesome Foundation, The Boston Society of Architects Foundation, and Viet-AID.

 

Acorns House at Wellesley College

One very rewarding project that we worked on this year was a renovation for Acorns House, a historic building on Wellesley College’s campus. Acorns House was originally designed by the architecture firm Compton + Pierce in 1955 for the Dean of Students. Acorns House is the new home for Asian, Latina and LGBTQ Advising within the Office of Intercultural Education. The primary challenge was to design a space that could accommodate multiple cultures and be sensitive to the original design intent. Through facilitating focus groups with faculty, staff, and students and contributing our skills as architects, our office was able to design a multi-cultural center that reflected multiple, intersecting identities, created spaces for different required services, and maintained the structural integrity of Acorns House.  

For more images about this project, please visit Studio Luz Architects website.

 

Chestnut St Condominium

We are also proud to announce that we have recently completed a single-family condominium in Beacon Hill. Studio Luz assisted a family of 6 in combining two historic condominiums into a sleek, luminous residence. Together working with FH Perry Builder, Studio Luz designed brightly colored walls, white marble surfaces, and large, flexible glass walls to augment the lighting and capacity of the space. The spaces were designed with transformable furniture as well to accommodate a large family’s need in a unit.

There is nothing more rewarding than the work we do, as it brings together so many people to make for better spaces, better buildings and ultimately better experiences. Thanks to everyone we have worked with and we send our best wishes for peace, health and happiness this year!

Aug. 15th Piedmont Park Square Multi-Unit Housing Project

...........................................................................................................................................

COVER

 

Studio Luz Architects is proud to present the Piedmont Park Square project. We are indebted to our clients, TCR Development and JB Ventures for being out-of-the-box thinking developers and gave Studio Luz and the consulting team the opportunity to build the vision into reality. The multi-unit residence is located at the edge of the neighborhood, acting as an urban threshold that bonds the large scale and modern buildings of the city with the small scale, historic, residential fabric of the Bay Village. The project features 4 townhouse style units, 4 row house flats, and 10 sub-grade parking spaces.

 

piedmont02

 

The townhouse flats are floor through units, which create stacked living situations. This organization is expressed most significantly at the intersection of Piedmont and Church Street, resulting the corner with an interlocking massing of large windows with the resemblance of a “Dovetail.” The organization of row house units is articulated by “Zipper Course” brick work, giving an individual expression to each of the units. Entry ways are recessed in keeping with the local residences, and the brick facade above the entry features “Stubble Course” brickwork that further demarcates entries.

 

piedmont interior

 

Sustainable practices were considered during the design process. Brick was used for the exterior skin because it now requires 70% less energy to produce than it did in 1970, it was locally sourced and due to its durability and permanence qualities, it is less likely to end up in a landfill. High performance foam insulation was used throughout the project with the building envelop exceeding code requirements. Sustainable harvested wood, LOW or NO-VOC paints and finishes were used throughout. The project also met Energy Star Standards and met the Massachusetts STRETCH Code.

 

For more images about this project, please visit Studio Luz Architects website.

 

 

 

Studio Luz Architects Updates

This summer Studio Luz office is jammed with diverse people and projects. A recent-grad RISD M.Arch student, Tzu-Yu Su joins the office for summer internship. Iris Kim, a fourth year B.Arch student at RISD, and a team of volunteered weaving artists, Lyza Baum, Siena Smith, Michelle Dunbar, and Isabelle Camarra, and Illustrator, Gina Baek, join for the public art installation “The Tilt-Down Fence,” an immigrant communal project initiated by the non-profit organization BR+A+CE. Series of events such as free ice cream, puppeteer show, and immigrant’s story reading will be happening on the site. Find out more on the project’s blog.

Academically, principal Hansy Better Barraza was promoted to Professor in Architecture at the Rhode Island School of Design and was Graduate Program Director. Joined since 2015 Fall as assistant Professor of Architecture at Roger Williams University, principal Anthony Piermarini continues his service at RWU and coordinates first year architectural design, computing, and graphic communication program.